INTO Nature 2018

header

Het gebied waar de beeldende kunstmanifestatie Into Nature: Out of Darkness plaatsvindt, op de grens van Fryslân en Drenthe, kent drie zeer uiteenlopende landschapstypes waar de mens al duizenden jaren zoekt naar zijn verhouding met de natuur.

De eerste locatie is het Holtingerveld, een van de donkerste plaatsen van Nederland. De tweede locatie is Frederiksoord, in 1820 opgericht door Johannes van den Bosch. In 2018 wordt aldaar het 200 jarig bestaan gevierd van de Maatschappij van Weldadigheid.

De unieke combinatie van deze locaties toont de spanning tussen natuur en cultuur, donker en licht, beheersing en vrijheid. Het biedt ons ook de kans om te reflecteren op het zogenaamde 'antropoceen': de aarde is zo doordrenkt geraakt van menselijke aanwezigheid dat natuur en cultuur niet meer van elkaar te scheiden zijn.

Mix van kunstenaars
Het team van curatoren, onder leiding van Hans den Hartog Jager, heeft een internationale mix van twintig vooraanstaande kunstenaars naar Drenthe weten te trekken. Zo is Adrián Villar Rojas uit Argentinië voor Into Nature op dit moment al druk bezig met het nabouwen van tientallen vogelnesten van de Hornero, een Zuid-Amerikaanse zangvogel. De nesten worden in de loop van dit voorjaar geplaatst in het Drentse landschap. Het Britse kunstenaarsduo Heather & Ivan Morison maakt een installatie die te gebruiken is als overnachtingslocatie voor bezoekers. Ook de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson gaat zijn stempel drukken op de komende editie met zijn stralende lichtkunstwerk.

Deze bijzondere plekken rond Frederiksoord en de verwevenheid met de kunstwerken maakt Into Nature: Out of Darkness een spannende, niet te missen kunstmanifestatie.

Into Nature is een initiatief van de samenwerkende kunstinstellingen het Drents Museum, Kunst & Cultuur Drenthe, Kunst in Kolderveen (KiK) en Museum De Buitenplaats. Met dank aan de Provincie Drenthe voor hun ondersteuning op velerlei vlakken.

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast