Daniele Sambo | WHEN THE NIGHT FALLS…..

Daniele Sambo | WHEN THE NIGHT FALLS…..

maart - juni

De Italiaanse kunstenaar Daniele Sambo heeft van maart t/m juni 2012 gewerkt in de AiR van KiK en daar buiten. Hij heeft met behulp van lampen nachtelijke ensceneringen gecreërd in het Drentse landschap, in privé-tuinen, op erven en in de openbare ruimte. Deze 'scenes' fotografeerde hij en de foto's werden in KiK tentoongesteld.

Daniele Sambo was geselecteerd uit de kunstenaars die via de Pépinières-website (Europese organisatie die zich vanuit Parijs inzet voor kunstenaars onder de 35 jaar) hebben gereageerd op de oproep van KiK om een plan in te dienen waarin het landschap en de tegenstelling licht en donker een prominente rol zou vervullen.
TransArtists fungeert in Nederland als bemiddelende contact-organisatie. Met dank aan het Mondriaan Fonds (voorheen Fonds BKVB) voor hun financiële ondersteuning.

Naast de AiR-periode van Daniele Sambo werd een tentoonstelling georganiseerd onder de titel

WHEN THE NIGHT FALLS....

Nachtscenes in de hedendaagse fotografie.

Samengesteld door KiK in samenwerking met kunstenaar/fotograaf Dik Bouwhuis.

Deelnemers waren: Awoiska van der Molen, Ine Lamers, Hans Wilschut, Sander Meisner, Gábor Ösz (HU), Eva Olthof, Joost van Ophem, Elspeth Diederix, Sander Haccou, Martin Effert (DE), Sam Laughlin (GB), Michiel Knaven, Marie-José Jongerius, MariaMaria, Monica Nouwens, Ilya Rabinovich (MD/IL/NL), Marie Louise van der Steenstraten, Peter Spaans, Reggie Voigtländer (DE), Dick Duyves, Shirley Welten, Popel Coumou, Marcus Koppen (DE), Wim Schmidt, Frans de Jonge, Hanna Mattes en Daniele Sambo (IT) die gedurende de maanden maart t/m mei te gast was in de AiR van KiK.

Opening
Op zondag 22 april vond onder brede belangstelling de opening plaats.
Kunstenaar/fotograaf Korrie Besems leidde een kunstenaarsgesprek met de in KiK residerende kunstenaar/fotograaf Daniele Sambo en enkele mede-exposanten. Fotograaf/onderzoeker Wim Schmidt vertelde over zijn werk in nachtelijk Nederland en over de gevolgen van steeds meer kunstmatige verlichting van de openbare ruimte. Voor meer foto's zie onderaan en 'blog'.

De Grote KiK Prijs 2012 
Tijdens de opening van WHEN THE NIGHT FALLS.......werd de winnaar bekendgemaakt van De Grote KiK Prijs 2012. De prijs bestaat uit een Artist in Residence-periode in de studio van KiK gedurende de maanden november en december van dit jaar. De jury, bestaande uit Lucette ter Borg, Christie Arends en Harry Tupan, koos uit 15 inzendingen het winnende plan. De prijs is uitgereikt aan: de in Amsterdam woonachtige Japanse kunstenaar Sachi Miyachi. Klik op 'nieuws' voor uitgebreidere informatie en het juryrapport (winnaar Grote KiK Prijs).

De werkperiode van Daniele Sambo werd op zaterdag 26 mei afgesloten met een finissage, na zonsondergang in een onverlicht KiK (22.00 uur). De bezoekers konden met een zaklantaarn de werken van WHEN THE NIGHT FALLS........ opsporen en bekijken. DJ Moonshine draaide 'zwarte muziek' van schellak, blues en gospel uit de eerste helft van de vorige eeuw om de tentoonstelling extra sfeer te geven.

Tijdens de finissage werd de publicatie WHEN THE NIGHT FALLS... gepresenteerd. De publicatie is te bestellen via het tabblad 'publicaties'.

Met dank aan:

  • Dik Bouwhuis voor al zijn adviezen en prachtige ideeën
  • Aap-Lab in Amsterdam voor het beschikbaar stellen van hun studio aan Daniele Sambo voor het ontwikkelen en afdrukken van zijn foto's tijdens zijn verblijf in de AiR van KiK en voor het afdrukken van 9 Drenthe-foto's van Wim Schmidt, uit zijn fotografisch onderzoek naar 'de duisternis van Nederland'.
  • Ron Mandos Galerie, Galerie Diana Stigter en Galerie Brandt voor hun positieve houding t.a.v. deelname van kunstenaars uit hun stal, aan WHEN THE NIGHT FALLS....
  • Korrie Besems voor haar bereidheid om als moderator op te treden tijdens het kunstenaarsgesprek op 22 april.
  • Wim Schmidt voor zijn bereidheid om te vertellen over zijn werk.
  • Provincie Drenthe en de Gemeente Meppel.
  • de juryleden van De Grote KiK Prijs 2012- DJ Moonshine

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast